BİZİM ORANIN MUTFAGI
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan Adana Mutfağı namını bizim topraklarımızın dışında bile duyurabilmiş belki de tek mutfaktır. Peki bu güzel mutfağın sadece Adana Kebabı mı var? Tabii ki hayır… Gelin bu mutfağın birbirinden lezzetli yiyeceklerine ve bu lezzetlerin eşlikçisi olan içeceklere bir bakalım.
Adana Kebap
Aslında söylenecek çok söz var. İnce ince kıyılmış etin ve taptaze mis gibi kokan baharatın karışımıyla közde pişirilen bu lezzet hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzete sahip.
Haşlama İçli Köfte
Güneydoğu’dan çıkan içli köftelerden en büyük iki farkı haşlanarak hazırlanması ve Adanalıların genellikle bu köfteyi hazırlarken kullandığı iç yağıdır. İç harcına konulan iç yağ, köfteye damak çatlattıran bir lezzet vermektedir.
Şırdan Dolması
Koyunun 4 midesinden biri olan şırdan, içine baharatlar ve pirinç doldurularak hazırlanır. Adana’da akşamları hava kararınca sokaklarda bile el arabalarında satılmaya başlanan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Yüksük Çorbası
Adana’dan hepimizin mutfağına giren bu lezzet için ihtiyacınız olan güzel açılmış ufak mantı ve nohut. Doyuruculuğu da yüksek olan bu çorbayı evinizde yapabilmek için bir usta olmanıza gerek yok.
Kabak Çintmesi
Her ne kadar Adanalılar biz etsiz yemek sevmeyiz deseler de hafif bir lezzet arayanların tercihi kabak çintmesi olabilir. Kabağın ve domatesin muhteşem uyumunun bir sonucu olan bu yemek diyet menülerine de rahatlıkla eklenebilir.
Babagannuş
Buram buram köz biber ve patlıcan kokan bu lezzet bölgeden bölgeye farklılık gösterse de Adana’da genellikle yoğurtsuz olarak yapılıyor. Adana’ya yolu düşenlerin veya patlıcan yemeği sevenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Fellah Köftesi
Kabul günlerinin vazgeçilmezi ve bulguru soğuk tüketmek isteyenlerin ağzına layık bu köfte sarımsaklı domates sosu ile birlikte servis ediliyor.
Tirşik Çorbası
Yabani bir pancar otu olan tirşik iyi pişirilmediğinde insan sağlığı için tehlikeli bir hal alıyor.Yıkaması ve ayıklaması zahmetli olan bu otun çorbası doğru bir şekilde hazırlanırsa bayağı lezzetli ve insan sağlığına faydalı olduğu söyleniyor.
Adana Böreği
Katmer gibi havada elle açılarak yapılan bu börek çıtır çıtır olmasıyla bilinir. Adanalılar hariç çok da bileninin olmadığı bu böreği evde baklava hamuru ile de deneyebilirsiniz.
Bici Bici
Adana’nın sıcak iklimi için en iyi çözüm olarak bilinen bu tatlının tadı ise bir hayli ferahlatıcı. Bici Bici su muhallebisi gibi görünmekle beraber içerdiği buz ve bici adındaki renklendirici ile muhallebiden farklılaşmaktadır. Evde de kolaylıkla yapabileceğiniz bu serin tatlıyı boğazların şişmemesi için dikkatli yemekte fayda var.
Karakuş Tatlısı
Yağda kızartılan incecik hamuru ve şerbetiyle kıtır kıtır hale gelen bu tatlı Adana haricinde pek de bir yerde bulamayacağınız cinsten.
Turunç Tatlısı(Reçeli)
Her ne kadar sadece Adana’ya has bir şey olmasa da Adana’nın turunç bahçeleriyle dolu bir yer olmasından ötürü bu lezzeti de listemizde yer vermenin yerinde olacağını düşündük. Yapması ise gerçekten basit: Şekerle tatlandır bir süre sakla ve zamanının dışında da afiyetle ye.
Şalgam
Şalgam ve siyah havuçtan yapılan bu eşsiz içecek kebabın en büyük eşlikçisi durumundadır. Her ne kadar marketlerde de artık rahatlıkla bulabilsek de onların içinde bulgur bulunuyor. Kısacası bu güzel tadı yerinde tatmakta fayda var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder