Hakkımda

Fotoğrafım
İstanbul, Türkiye
ADANA, kardeşliktir “bize gidelim”dir , “bizde yiyelim”dir , “bizde kalalım”dır… “Bende para var oğlum sen gel”dir.. Beraber dayak yiyip… …kahkahalarla seneler boyu hatırlamaktır..

9 Şubat 2017 Perşembe

SIFIR BİR BİR ZAMANLAR ADANA'DA


Adana’da çekilmeyip, içinde Adanalı olmayıp aynı zamanda Adana’ya dair en küçük bir iz bile taşımayan onlarca Adana konseptli diziden sonra süper gibi bir internet dizisi başladı: “Sıfır Bir – Bir Zamanlar Adana’da”

Yer Adana… Hürriyet Mahallesi… Konu:  Yasadışı yollara bulaşıp zamanla Adana'nın en güçlü çetesi haline gelen bir kaç gencin yani Savaş, Cio ve Özgür’ün hikayesi. 'Sıfır Bir- Bir Zamanlar Adana'da' isimli internet dizi adından sıkça söz ettiriyor.  Adana şivesi,  yürek hoplatan sahneleri, müzikleri ve hiç düşmeyen temposuyla oldukça etkileyici bir dizi ‘Sıfır Bir”. Her bölümüyle izleyici kitlesini daha da genişleten Sıfır Bir haliyle televizyon kanalları ve yapımcıların da radarına girmiş. Ama onların bu konuda hiç acelesi yok, hallerinden memnunlar.  Çünkü bu işi para için değil, sevdikleri için yapıyorlar. Ve kendi deyimleriyle ‘kardeşlik hukukuyla’ hareket ediyorlar. Çok kısa sürede You Tube üzerinden yayınladıkları bölümlerle izleyicilerde bağımlılık yaratan Sıfır Bir’i henüz seyretmediyseniz göz atmanızı öneririz. 



şehire DAİR AYRINTILAR

*Adana gettolarında çok sık rastalayabileceğimiz, “Mondial 125 cg” olarak bilinen motorsiklet modeliyle Çatalan köprüsünde akrobasi hareketleri yapan gençler,
*Yoksul mahallelerin en önemli ritüellerinden birisi olan güvercin beslenen damlı evler, 
*Kentin kenar mahallelerinde bulunan horoz dövüşü kahvehaneleri,
*Tablasıyla mahalleye gelen bici bibici ve etrafında toplanan çocuk korosu,
*Sıcak diye meybuz yiyen çete üyesine “sıcaksa git kanala atlasana deli” repliği. Sulama kanalları mahalle çocukları için çok önemlidir. Birçok Adanalı çocuk yüzmeyi bu sulama kanallarında öğrenir, 
*Gettolarda bulunan gençlerin giyim kuşamlarının iyi şekilde yansıtılması. Eşoftman, önü kırılmış ve çoğunluğu beyaz renkte olan şapka, fileli koşu ayakkabıları,
*Kebap, 
*Kente özgü şivenin çok başarılı şekilde kullanılması: Adana Dili ve Edebiyatı. Yani, “orijinal” yerine “orjin” sözcüğünün kullanılması ya da “gidiyoruz, geliyoruz, biliyor musun” değil “Gidiyoruk, geliyoruk, bilunnu” denilmesi.

































8 Şubat 2017 Çarşamba

ŞIRDAN DOLMASI ADANA'DA YENİR


Şırdan, midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar vekokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, "adana kebap" ve "şalgam" kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.

Büyükbaş hayvanın 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. 
Şekil olarak biraz sıra dışıdır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. 
Çok farklı ve çok lezzetli bir yiyecek olan şırdanın görüntüsü tadı kadar güzel değildir. Şırdancılık Adana`da neredeyse başlıbaşına bir sektördür. Yaz veya kış farketmez, her köşebaşında bir şırdancı vardır. 


Malzemeler:
  • 4 adet Şırdan ( koyun şırdanı tercih edilirse daha lezzetli olur )
  • 250 gr. kıyma
  • Yarım kilo pirinç
  • Yarım kilo soğan
  • Bir yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
Yapılışı:
şırdanın temizlenmesi:
  • Şırdanın temizliği zahmetli bir iştir fakat iyi temizlenmesi ve dikkatli olunması önemlidir.
  • şırdanın içini güzelce temizlendikten sonra her iki yüzünü de önce soğuk suyla, daha sonra sıcak suyla iyice temizlenene kadar defalarca yıkayın.
  • Temizlediğiniz şırdanı birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletin. Ve tekrar yıkayın.

Şırdanın yapılışı:
  • Soğanları ince ince doğrayın
  • Pirinç, kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek güzelce harmanlayın.
  • Hazırladığınız içi şırdanların içine doldurun.
  • Dolan şırdanları bir tencereye yerleştirin.
  • Tencereye 3 su bardağı su ve tuz ilave ederek yaklaşık bir saat kadar pişirin.
  • Yemeden önce üzerine bol kimyon, tuz, pul biber ve limon ekleyip, ısırarak ya da çatal bıçakla yiyebilirsiniz.