Şırdan, midenin bir bölümüdür. Aynı zamanda sakatat yemeklerinden mumbar vekokoreç gibi, Adana'da sıkça tüketilen ve Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceğidir. Şırdan olarak anılsa da asıl adı "şırdan dolmasıdır". Bu dolma hazırlanırken genelikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, "adana kebap" ve "şalgam" kadar yaygın olan bir yiyecek olmasına rağmen Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.
Büyükbaş hayvanın 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilip pişirilmesiyle hazırlanır.
Çok farklı ve çok lezzetli bir yiyecek olan şırdanın görüntüsü tadı kadar güzel değildir. Şırdancılık Adana`da neredeyse başlıbaşına bir sektördür. Yaz veya kış farketmez, her köşebaşında bir şırdancı vardır.
Malzemeler:
- 4 adet Şırdan ( koyun şırdanı tercih edilirse daha lezzetli olur )
- 250 gr. kıyma
- Yarım kilo pirinç
- Yarım kilo soğan
- Bir yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Yapılışı:
şırdanın temizlenmesi:
- Şırdanın temizliği zahmetli bir iştir fakat iyi temizlenmesi ve dikkatli olunması önemlidir.
- şırdanın içini güzelce temizlendikten sonra her iki yüzünü de önce soğuk suyla, daha sonra sıcak suyla iyice temizlenene kadar defalarca yıkayın.
- Temizlediğiniz şırdanı birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletin. Ve tekrar yıkayın.
Şırdanın yapılışı:
- Soğanları ince ince doğrayın
- Pirinç, kıyma, tuz ve karabiberi ekleyerek güzelce harmanlayın.
- Hazırladığınız içi şırdanların içine doldurun.
- Dolan şırdanları bir tencereye yerleştirin.
- Tencereye 3 su bardağı su ve tuz ilave ederek yaklaşık bir saat kadar pişirin.
- Yemeden önce üzerine bol kimyon, tuz, pul biber ve limon ekleyip, ısırarak ya da çatal bıçakla yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder