Hakkımda

Fotoğrafım
İstanbul, Türkiye
ADANA, kardeşliktir “bize gidelim”dir , “bizde yiyelim”dir , “bizde kalalım”dır… “Bende para var oğlum sen gel”dir.. Beraber dayak yiyip… …kahkahalarla seneler boyu hatırlamaktır..

1 Ekim 2016 Cumartesi

ANDIRIN DOKTORU

Tirşik. Bu yemek Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana, özellikle de Andırın, Kadirli, Düziçi ve Osmaniye merkezde çok tüketilir. Bu yöredeki insanlar bu yemeği çok severler. Sonbahar kış mevsiminde hemen her evde bulunur. Yapımı zahmetli olduğundan yapıldığında çok yapılıp 1 hafta kadar yenir. Bu yemeğin sağlık açısından çok faydaları olduğu söylenmektedir, bu yüzden "Andırın Doktoru" olarak da adlandırılır. Tirşik pancarının zehirli olduğu bilinmektedir. Uzun süreli pişirmekle toksik etkisi yok edilebilir. TİRŞİK HAKKINDA DOĞRULAR Tirşik gerçekten mide ve barsak rahatsızlıklarına çok iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, güç kuvvet verir. Hazmı kolaydır ve hazımsızlık çekenlere özellikle tavsiye edilir. Bu yüzden tirşiğin diğer adı Andırın Doktoru'dur. Ama ne varki eline kalemi alan, tirşik hakkında yeterli bilgi sahibi olmayanlar da bir şeyler yazmış, ve malesef bu tarifler resmi sitelerde dahi yer almışlardır. Eğer Tirşik o tariflere göre yapılacak olursa, ya zehirler, ya da ağız ve boğaz tahrişi yapar TİRŞİK HAKKINDA YANLIŞLAR Tirşik zehirli bir bitkidir. Gerekli şartlara uyulmadan yapılırsa sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Çiğ olarak kesinlikle yenmemelir. Ve bazı kaynaklarda soğan ve yağ ile kavrulup yenebileceği şeklinde tariflere de raslanılmıştır ama kesinlikle yanlıştır ve tarifi yapan asla tirşiği tanımamıştır, diğer pancar yaprağı türlerinden biri zannederek hayali bir tarif vermiştir. Bu nedenle internet üzerinden bir yemek tarifini araştırırken farklı kaynakları da inceleyiniz. İlk bulduğunuz tarifi uygulamayınız. Site ciddi görünse de yazarı eksik bilgi sahibi olabilir. Gıda konusunda çok dikkatli hareket edilmesi sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için önemlidir.
Malzemeler Çorba için: 1 kilo Tirşik pancarı 1 Kase döğme 1 kase nohut 2 litre koyu ayran 3 litre sıcak su Mayalanması için: Yarım kilo un ve temiz bir tülbent Tirşik çorbasının Yapılışı Tirşik yaprakları bir kesme tahtası üzerinde marul demeti haline getirilmiş şekilde tutularak ince ince kıyılır. Eğer tirşik pancarının yapraklarının sapları taze ise onlar da kıyılarak diğerlerine ilave edilir, iyice yıkanır. Bütün malzemeleri alabilecek büyüklükte bir kazan seçilmelidir. Hatta kazan biraz büyükçe olursa kaynama sırasında ani kabarmalarda taşması önlenmiş olur. Kazan içerisine 1 kase nohut (az haşlanmış), 1 kase döğme (aşurelik buğday) ve 2 litre eşkimiş koyu ayran ve 3 litre kadar el dayanabilecek sıcaklıkta su ve üzerine kıyılmış tirşik yaprakları ilave edilir. Bütün malzemeler iyice karıştırılır. Bu karışımın üzerine temiz bir tülbent ya da ince bir bez dikkatlice serilir. Tülbentin üzeri her tarafı eşit olacak şekilde un serpilerek kapatılır. Yani tirşik çorbasının mayalanma evresine geçebilmesi için tülbent ya da ince bez ve un ile hava almaması için bir kapak oluşturulur. Kazanın kapağı kapatılır. Yoğurt mayalama işleminde yapılan uygulama gibi tirşik kazanının her tarafı tamamiyle battaniye gibi kalın bir örtüyle iyice sarılır. Bu halde hiç açmadan yaklaşık 15 saat kadar bekletilir. Ve kazanın kapağı açılarak tülbent ve üzerindeki hamurlaşmış un birlikte alınır, bu çorbaya un kesinlikle katılmaz. Eğer her şey yolunda gitmişse tirşik yaprakları sararmış gibi görünmelidir. Artık çorbamızı pişirebiliriz. Mayalanma süresi biten tirşik çorbasını orta ateşte 3 - 4 saat belki biraz daha fazla kaynatmalıyız. Arasıra dikkatli bir şekilde köpüğü alınıp atılmalıdır. Pişme süresi de sona erdikten sonra tuzu ilave edilir ve ocaktan indirilerek sıcak veya soğuk olarak servis yapılabilir. Yöremizde tirşik çorbası genellikle bulgur pilavı veya kısır ile beraber yenir. AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder